גשר לשיניים – שאלות ותשובות

המכשור הקבוע ( גשר לשיניים )

 גשר לשיניים הוא שילוב של חוט מתכת הקשור באמצעות גומיות למעין “טבעות” המודבקות על השיניים. הלחץ המופעל גורם לתזוזת השיניים ממקומן ולהתיישרותן. גשר בשיניים (המכשור הקבוע) מורכב מחלקים עדינים ושבירים ויש להקפיד על ההוראות על מנת לשמור על שלמותו.

גשר בשיניים - ד"ר שמואל עיני

לפני שאנחנו עונים לשאלות שלכם, אנחנו ממליצים שתסתכלו על ההשוואה בין גשר בשיניים לפלטות שקופות:

יתרונות פלטות שקופות אינויזליין גשר בשיניים
אסתטיות + -
תחושת נוחות בפה + -
אין כאבים + +
ניקוי יעיל וקל של הפה והשיניים + -
שמירה על בריאות השיניים והחניכיים + +
משך טיפול קצר + +
בזמן היישור אפשר לאכול הכל + -
חדשני ומתקדם + -

האם גשר לשיניים גורם כאבים ולחוסר נוחות?

גשר מתכתי בשיניים אינו כואב בזמן ההרכבה, ולכן אין צורך במרפאה אורתודונטית להשתמש בחומרי הרדמה, להבדיל מהשימוש בהם הנפוץ מאד אצל רופא השיניים הכללי. יתכן לחץ  או אף כאב קל תוך 48 השעות הראשונות מהטיפול. גם בזמן מפגשי הביקור אצל האורתודונט אין כאב, לכל היותר לחץ קל בלבד

עזרה ראשונה

חוט דוקר, כאב, פצע מוגדרים כעזרה ראשונה. במרפאה מחזיר האורתודנט את החוט למקומו, ומטפל בכאב ובפצע בתוך הפה

ניקוי גשר לשיניים

חוסר  שמירה על ניקיון הגשר תגרום להצטברות שאריות מזון על המכשור ולריח לא נעים. לפיכך מושם דגש מיוחד במרפאה במהלך כל הטיפול על היגיינת השיניים הכוללת הדרכה בצחצוח נכון, שימוש בשטיפות פה וניקוי במברשת אינטרדנטלית (לניקוי בין השיניים ובאזור החניכיים). למטופל נמסר נרתיק צחצוח הכולל מברשת שיניים מיוחדת לניקוי מסביב למכשור המודבק, משחת שיניים ושטיפת פה.

ניקוי גשר בשיניים

ביקורות רופא שיניים ושיננית במהלך יישור השיניים

נחוצות מאד לתחזוקת השיניים ולמניעת התפתחות בעיות בפה. יש לעבור ביקורים סדירים אצל רופא שיניים לבדיקת מצב השיניים, לשלילת התפתחות מוקדי עששת ובעיות חניכיים, להסרת רובד ואבנית ולהדרכה יסודית בהיגיינה. כמו כן, יש לקחת בחשבון כי בסיום הטיפול נדרשת הרכבת פלטה בכל מקרה. הפלטה מכסה את כל השיניים ומיועדת למנוע את כלל תזוזות השיניים בפה. לעומת זאת, הקיבוע מודבק רק שיניים קדמיות ואינו יכול למנוע תזוזות שיניים אחוריות, ושינויים בגודל והיקף קשת השיניים. בנוסף, מטופלים עם קיבוע חשופים יותר לטיפולי עזרה ראשונה בגלל התנתקות הקיבוע והצטברות רובד המגביר את הסיכון לנטיה למחלות חניכיים.

אכילה עם גשר לשיניים

אסור לאכול אוכל דביק וקשה. האוכל הדביק – מסטיק, טופי וכדומה- נצמד לגשר ומנתק אותו. יש להימנע מאוכל קשה כי בנגיסה עלולה לשבור את הגשר בשיניים. לכן, יש לחתוך את האוכל הקשה, כמו תפוח עץ, לחתיכות קטנות ואז ניתן לאכול אותו ללא חשש. לעומת זאת, אוכל קשה כמו גזר אסור לאכילה גם כשהוא חתוך לחתיכות קטנות. כמו כן, אסור לפצח פיצוחים. בשני המקרים  מדובר אמנם באוכל קשה, אבל, גם כשהוא קטן, הוא מסוגל לשבור את הגשר.

גומיות בין ליסתית

במהלך הטיפול נמסרות גומיות אורתודונטיות לשיפור הסגר להתאמת קשתות השיניים העליונה לתחתונה. קיימות מספר סוגי גומיות: לשיפור יחסי הבגר במימד הקדמי אחורי, לתיקון קו האמצע, להידוק מגעים קדמיים ועוד.

למידע מקצועי ומורחב על גשר בשיניים

נכתב על ידי:

פרופ’ שמואל עיני בוגר הפקולטה (בהצטיינות) לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים משנת 1983. בוגר תוכנית ההתמחות באורתודונטיה בפקולטה לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים ובעל תואר מוסמך במדעי רפואת השיניים (בהצטיינות) משנת 1994. כיום משמש כמנהל המחלקה ליישור שיניים במרכז הרפאי לגליל, נהריה. לשעבר יו”ר האגודה האורתודונטית בישראל, ויו”ר לשעבר של ועדת הבחינות של הועדה המקצועית לאורתודונטיה מטעם משרד הבריאות. בתפקידיו הקודמים היה מנהל ההתמחות ליישור שיניים בביה”ס ללימודי המשך בבי”ח רמב”ם בחיפה ומנהל המחלקה ליישור שיניים בבי”ח תל השומר.

Call Now Buttonהתקשרות דילוג לתוכן