גשר בשיניים

יישור שיניים על ידי גשר בשיניים עוסק באבחון וטיפול בליקויי סגר שיניים עקומות או צפופות, הפרעות סגריות ומיקום לקוי של הלסתות. המומחה ליישור שיניים מאבחן וקובע את סוג הטיפול העונה על צרכי הטיפול והמטופל בצורה מיטבית.

מהן הדרכים לטיפול על ידי גשר בשיניים הקיימות כיום?

  • גשר לשיניים – גשר מתכתי הוא האפשרות הוותיקה והנפוצה ביותר ושימושי בעיקר ביישור שיניים לילדים. מורכב מסמכים (קרויים גם “טבעות” או “קוביות”) מתכתיים המודבקים על השיניים בצדן הקדמי וחוט מתכת העובר בין הסמכים. החוט מחובר לסמכים בגומיות ומפעיל לחץ על השיניים המתורגם לתגובה ביולוגית של תזוזת השן. השיניים מוזזות בהדרגה לכיוונים הרצויים בעמדות הנדרשות. בסיום יישור השיניים, יסיר האורטודנט את המכשור הנ”ל, ויקבע את השיניים בכדי לשמר את התוצאה.
  •  גשר בשיניים בצבע השן גשר שקוף זה אסתטי יותר ואינו עשוי ממתכת אלא מחרסינה. יכול להופיע כגשר ננעל כאשר במקום הגומיה המקיפה את הסמך, בנוי בסמך מעין מנעול, אותו פותח האורטודנט בכדי לאפשר את הכנסת הקשת לסמך. כשהמנעול סגור – הוא מונע את יציאת הקשת. המערכת אסתטית, היגיינית ומאפשרת הפעלת כוחות חלשים יותר בהעדר חיכוך בתוך הסמך.
  • אורתודונטיה מותאמת אישית – אינסיגניה. זהו פיתוח מודרני המשלב טכנולוגיות היי-טק חדשניות של אורתודונטיה מותאמת אישית (Customized Orthodontics) של ייצור סמכים וחוטים המותאמים אישית למתרפא. סריקת הפה באמצעות סורק שיניים מבוצעת במרפאה ונשלחת למעבדה בחו”ל, ובהתבסס עליה נבנית תכנית טיפול ראשונית המוצגת בצורה תלת ממדית לעיונו של הרופא, המעדכן אותה עד לקבלת תכנית המתאימה והמדויקת ביותר. השיטה מאפשרת גשר בשיניים מתכתי או שקוף לבני נוער ומבוגרים.
  • קשתיות שקופות – (CLEAR ALIGNERS) – אפשרות נוספת של גשר בשיניים המותאם אישית, בו את הטבעות וחוטי המתכת מחליפות פלטות שקופות (קשתיות העוטפות את השיניים), העשויות מפלסטיק קשיח ואינן נראות לחלוטין, המאפשר לראות את התוצאה הסופית כבר לפני התחלת הטיפול. הגשר הבלתי נראה מיוצר במעבדה בחו”ל ומתבסס על טכנולוגיה ממוחשבת תלת ממדית המייצר מודל וירטואלי של סוף הטיפול. הטיפול בקשתיות שקופות יעיל וקצר בזמן. בנוסף לאסתטיקה, הקשתיות בריאות יותר לחניכיים, שכן ניקוי השיניים קל וקצר יחסית. כמו כן, הן נוחות להרכבה, אינן מלוות בחוסר נוחות של גשר המתכת. הפלטות מורכבות  על השיניים למשך רב שעות היממה ומיועדות להורדה רק באכילה, שתייה וצחצוח שיניים. קיימות מס’ אפשרויות של יישור שיניים שקוף כשהידועה בהן היא שיטת אינויזליין (INVISALIGN), הנפוצה לא רק ביישור שיניים למבוגרים אלא גם במתבגרים ובני נוער.
  •  יישור שיניים פנימי (לינגואלי)  יישור שיניים פנימי באמצעות מכשור שמודבק על השיניים בצדן הפנימי שאינו נראה כלפי חוץ. הסמכים הלינגואלים קטנים ועדינים, והחוטים מותאמים באופן אישי למטופלים. מעבדה בחו”ל מייצרת את המכשור באופן ממוחשב ובדיוק מרבי.
  •  רסן לשיניים– זהו מכשיר חיצוני המחובר אל הטוחנות העליונות ודוחף אותן אחורנית. רסן לשיניים מיועד בעיקר לטיפול בליקוי סגר של בליטה השיניים הקדמיות או חוסר מקום (צפיפות) בלסת. טיפול ברסן מאפשר יישור שיניים שמרני והימנעות מעקירות שיניים קבועות בריאות. הרכבת הרסן המחובר לאזור הצוואר או הראש כרוכה בהתנגדות ובחוסר נעימות משמעותיים למטופלים ולמשפחותיהם. מכשור קרייר (CARRIER MOTION) מהווה פריצת דרך משמעותית ומקצר את משך הטיפול מששה – תשעה חודשי הרכבת רסן לטיפול קצר ונוח של עד ארבעה חודשים בלבד! המכשור הוא פנימי, בלתי נראה ואסתטי. בהפעלת כוח טבעי ועדין, מוזזות הטוחנות העליונות אחורנית ומתקבלת תנועה אחורנית של כל המשנן האחורי, מהניב והמלתעות עד לטוחנות. פנדולום הוא תחליף נוסף לרסן המורכב מטבעות בלסת העליונה וקפיץ שדוחף את  השיניים אחורנית. גם שתל אורתודונטי מאפשר את דחיפת השיניים באמצעות בורג המוכנס באופן זמני ללסת המטופל בהליך פשוט וקצר של הרדמה מקומית.
  •  מכשור פונקציונלי – יעיל בתיקון בעיה ביחסים בין הלסתות, כאשר הלסת העליונה בולטת יחסית לתחתונה, ומראה של שיניים בולטות בגלל מרחק גדול בין השיניים העליונות לתחתונות. המכשור משפיע על תהליכי הגדילה הטבעיים של הפנים והלסתות, תוך הפעלת כוחות אורתופדיים לעיכוב גדילה של הלסת העליונה וניצול פעילות שרירית לעידוד גדילה ולשינוי מיקום של הלסת התחתונה. התוצאה היא שינוי בפרופיל הפנים והקטנת המרחק בין השיניים. הטווין בלוק, המכשיר הפונקציונלי הנפוץ ביותר, מורכב משתי פלטות בעלות מישורים משופעים שמדריכים את הלסת התחתונה לסגירה בעמדה קדמית ביחס לעליונה.

לפני ואחרי יישור שיניים - טיפול באמצעות גשר בשינייםבת 14, יישור שיניים לטיפול במשנן עם רווחים 

מהו הגיל המומלץ להרכיב גשר בשיניים בילדים?

כל ילד זקוק לבדיקה מומחה ליישור שיניים כבר בגיל 8, ולעתים אף לטיפול יישור שיניים קצר (טיפול שלב ראשון) למרות שטרם התחלפו כל השיניים החלביות בקבועות. רב הילדים מתחילים יישור שיניים כשנתיים מאוחר יותר, לקראת החלפת השיניים החלביות בקבועות, בגילאים 10-12 שנים.

כעיקרון מומלץ להתחיל בטיפול יישור שיניים לילדים כמה שיותר מוקדם משיקולים חברתיים, במטרה לסיימו בהקדם. יחד עם זאת, יישור שיניים מותאם אישית בקשתיות שקופות (פלטה לשיניים), מאפשר גם למתבגרים בגיל סיום בית הספר היסודי ואף במהלך התיכון לעבור יישור שיניים ולחוש בנוח וללא חששות חברתיים. יישור שיניים בלתי נראה זה הוא בריא לשיניים ולחניכיים, נוח בפה ואין בו מגבלות באכילה, ומאפשר טיפול יעיל ומהיר יחסית.

במקביל לטיפול בילדים ובני נוער, הופך יישור שיניים במבוגרים נפוץ יותר ויותר במרפאה האורתודונטית. הוא מיועד למבוגרים שלא עברו יישור שיניים בגיל צעיר למרות שהיה בו צורך. כמו כן, לעיתים קיימת במבוגרים נסיגה בתוצאת יישור השיניים שלהם מילדות, או שהצורך ליישור שיניים אצלם התעורר רק מאוחר יותר. הטכנולוגיה המתקדמת מאד של יישור שיניים שקוף מאפשרת יישור שיניים נוח ובעל משך זמן קצר יחסית מעבר לגיל 20 ועד לגילאים של 60 שנה ויותר.

יישור שיניים -לפני אחריבת 16, יישור שיניים לטיפול בבליטת שיניים, רווחים עליונים וקו אמצע לא ממורכז

על מה חשוב להקפיד ?

על המטופל לשמור על היגיינת הפה ולנקות את השיניים, החניכיים וחלל הפה בצורה קפדנית. שאריות מזון המצטברות על המכשור המודבק לשן יכולים לגרום לריח לא נעים, לעששת שיניים, לדלקות ואף למחלות פריודונטיות. לעומת זאת, יישור שיניים באמצעות הקשתיות השקופות מאפשר שמירה על היגיינה מיטבית, כיון שאין כל מכשור המודבק על השיניים כמו בגשר בשיניים. היכולת להסיר את הקשתיות ולנקות את השיניים מבלי שיש עליהם מכשור המקשה על כך, הוא בעל יתרון ניכר. רצוי לנקות במברשת שיניים חשמלית ובמברשת אינטרדנטלית (לניקוי בין השיניים ובאזור החניכיים). יש לצחצח במשחת שיניים המכילה פלואוריד, לעשות שטיפות פה ולהעביר בין השיניים חוט דנטלי. למטופל נמסר במרפאה נרתיק ניקוי שיניים הכולל אביזרי צחצוח לנוחותו האישית.
הרכבת גומיות בין ליסתיות – במהלך הטיפול נמסרות לעתים גומיות אורתודונטיות לשיפור הסגר ולהתאמת קשתות השיניים העליונה לתחתונה. יש להרכיב את הגומיות בתוך הפה לפי הנחיות האורתודונט. בשנים האחרונות הוחלף לשמחתנו רסן השיניים החיצוני המגושם במכשור פנימי הנקרא קרייר – מכשיר שהוא פנימי, נוח וקצר בזמן (חודשים ספורים בלבד). אכילה עם גשר לשיניים – אסור לאכול אוכל דביק וקשה. האוכל הדביק כמו מסטיק, טופי וכדומה, נצמד לגשר ומנתק אותו. האוכל הקשה כמו פיצוחים וגזר מביא אף הוא לניתוק הגשר. לעומת זאת, קיימים מאכלים קשים אותם ניתן לאכול ובתנאי שחותכים אותם לחתיכות קטנות. כאמור, יישור שיניים בקשתיות שקופות מאפשר לאכול גם אוכל קשה ודביק שכן את המכשור הנשלף מורידים מהפה בזמן הארוחה.

יש להקפיד על הופעה רציפה לטיפולים מדי חודש. התור הבא נקבע במרפאה מראש כבר בסיום הביקור הקודם. בנוסף, יום קודם הטיפול תועבר תזכורת למטופל באמצעות הודעת סמס .

בת 12 יישור שיניים באמצעת גשר בשינייםבת 12, יישור שיניים לסגירת רווחים בלסת עליונה, צפיפות בלסת תחתונה ומנשך עמוק באמצעות רסן וגשר בשיניים

 כמה זמן צריך להיות עם גשר בשיניים?

קשה לספק תשובה חד משמעית לשאלה מסקרנת זו, שכן משך הטיפול האורתודנטי יכול להשתנות באופן משמעותי בין המטופלים. מספר רב של משתנים רפואיים הקשורים לליקוי סגר הם אלו שקובעים את משך הטיפול האינדיבידואלי. כעיקרון יישור שיניים באמצעות גשר בשיניים (טבעות וסמכים) יכולה להמשך בין 1-3 שנים. יישור שיניים מותאם אישית יכול אפילו לקצר את משך הטיפול, הודות לטכנולוגיה הדיגיטלית של תכנון הטיפול, ובזכות ההתאמה המלאה של הפלטה לפה המתרפא. מעבר לגורמים הרפואיים יושפע הטיפול גם משיתוף הפעולה של המטופל. במבוגרים עם רקע של מחלות חניכיים ואובדן עצם תומכת, הטיפול מתארך מאחר וקצב הזזת השיניים הוא איטי ומבוקר יותר תוך מעקב קפדני של רופא השיניים המטפל בחניכיים.

לפני ואחרי - יישור שינייםבת 15, יישור שיניים לטיפול בחיוך חניכי וצפיפות שיניים באמצעות רסן אורתופדי וגשר בשיניים

 

מרפאת השיניים של פרופ’ עיני, מומחה ליישור שיניים מטעם משרד הבריאות מזה 25 שנים, תוכלו ליהנות מיישור שיניים מתקדם במתבגרים ומבוגרים, המאפשר להם לחייך מאוזן לאוזן גם במהלך הטיפול – בלי להתבייש. לפרטים נוספים וקביעת פגישת התייעצות צרו קשר בטלפון 

 

נכתב על ידי:

פרופ’ שמואל עיני בוגר הפקולטה (בהצטיינות) לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים משנת 1983. בוגר תוכנית ההתמחות באורתודונטיה בפקולטה לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים ובעל תואר מוסמך במדעי רפואת השיניים (בהצטיינות) משנת 1994. כיום משמש כמנהל המחלקה ליישור שיניים במרכז הרפאי לגליל, נהריה. לשעבר יו”ר האגודה האורתודונטית בישראל, ויו”ר לשעבר של ועדת הבחינות של הועדה המקצועית לאורתודונטיה מטעם משרד הבריאות. בתפקידיו הקודמים היה מנהל ההתמחות ליישור שיניים בביה”ס ללימודי המשך בבי”ח רמב”ם בחיפה ומנהל המחלקה ליישור שיניים בבי”ח תל השומר.

Call Now Buttonהתקשרות דילוג לתוכן