ללשון יש תפקיד מרכזי במגוון פעולות כגון הגייה של צלילים, לעיסה ובליעה. בנוסף, לתנוחה של הלשון בפה ישנה חשיבות רבה בעת מנוחה. במצב מנוחה הלשון אמורה להיות בצד האחורי של הפה.
עם הלידה התינוקות בולעים כאשר הלשון נמצאת בעמדה קדמית ונוגעת בשפתיים ומתאפשרת היניקה ומציצת האוכל. במהלך השנים, משתנה צורת הבליעה, והלשון משנה מיקומה יותר אחורנית, אל מאחורי השיניים העליונות, ונוגעת בחך הקשיח. סגירה תקינה מתקיימת כאשר השפתים מתקרבות אחת לשניה והלשון לא מצויה ביניהן.
דחיקת לשון היא מצב בו לא חל שינוי זה בהרגלי הבליעה, והלשון נותרת בעמדה קדמית בין השפתיים בזמן האכילה והיא קיימת בחלק מהילדים, המתבגרים והמבוגרים.
סימפטומים של דחיקת לשון
– קיימים מצבים בהם הלשון לא נמצאת בצד האחורי של הפה אלא נדחפת קדימה על השיניים או נדחקת ברווח שבין השיניים העליונות לתחתונות. התופעה עלולה לקרות גם במצב מנוחה וכן בבליעה ולעיתים גם בזמן דיבור.
– בליעה לא תקינה וחוסר נוחות באכילה – דחיקת לשון יכולה להתבטא בזמן דיבור, בקושי בהגיית צלילים ת,ט,ד,נ או בצלילים שורקים, כמו ש,ס,ז,צ. הלקות בדיבור משפיעה לעיתים על יכולות הביטוי של הילד ועל בטחונו העצמי.
הנזקים של דחיקת לשון
כשקיימת דחיקת לשון, נוצרים ליקויים בבליעה, בהיגוי ובמנח הלשון בפה בעת מנוחה. דחיקת לשון יכולה להיות מלווה בליקוי סגר משמעותי של מנשך פתוח. בנוסף דחיקת לשון משפיעה על גדילת השיניים הקבועות בעתיד.
מנשך פתוח הוא תוצאה של דחיקת לשון ממושכת בין השיניים הקדמיות המפעילה לחץ עליהן מכיוון פנימה החוצה, ודוחפת אותן קדימה. נוצר רווח לא תקין בין השיניים התחתונות לעליונות, כאשר הפה סגור. מנשך פתוח הוא בעל משמעות אסתטית ובריאותית.
סיבות לדחיקת לשון
שילוב של גורמים נרכשים וגורמים הקשורים להתפתחות:שילוב של גורמים נרכשים וגורמים הקשורים להתפתחות:
– במרבית המקרים כתוצאה מגורם נרכש של שימוש ממושך במוצץ או מציצת אצבע עד גיל מאוחר (אחרי גיל 4).
– פוליפים (אדואידים) מוגדלים, הגורמים לקושי בנשימה דרך האף. במצב כזה הילד מתרגל לנשום רק דרך הפה, והלשון נמצאת פרקי זמן ארוכים ליד השיניים ודוחפת אותן.
– אלרגיות המקשות על הנשימה התקינה לפרקי זמן ממושכים.
– לשון קשורה – מצב מולד בו הלשון מחוברת לרצפת הפה ותנועתה מוגבלת.
– חולשה של שרירי הפה והשפתיים ומבנה לא תקין של עצמות הראש והפנים.
טיפול בדחיקת לשון בסיוע קלינאית תקשורת
במסגרת הטיפול, הקלינאית מסייעת בחיזוק שרירי הפנים והפה, משנה את דפוס הבליעה ואת דחיקת הלשון.
בטיפול נלמדות דרכי ההגייה הנכונות של הצלילים המשובשים, מתורגלת טכניקת בליעה תקינה לשתיית נוזלים ולאכילת מזון מוצק, וניתנים הדרכה ותרגול התנוחה הרצויה של הלשון בפה בחלק האחורי של הפה בעת מנוחה. טיפול מוצלח מחייב מיומנות ומקצועיות מצד קלינאית התקשורת, לצד תרגול בבית לאורך הטיפול הנלמד על ידי המטופל. חשוב מאוד לאתר את מאפייני הבליעה הלקויים של הילד כבר מגיל צעיר. לפיכך, בדיקה וטיפול של קלינאית התקשורת יעילים בסביבות גילאים 5-7 שנים, ומאפשרים לשיניים להתפתח באופן המצופה ולא לפי דפוס בליעה שאינו תקין. ניתן לטפל ולתקן בגיל זה הגייה נכונה של צלילים. מספר שנים מאוחר יותר, מתמקד הטיפול בתיקון מנח הלשון הקבוע ובתרגול טכניקות בליעה.
טיפול באמצעות יישור שיניים לדחיקת לשון
דחיקת הלשון משפיעה כאמור על הסגר והמנשך. לכן דרושה מעורבות של אורטודנט מומחה המצמחה ביישור שיניים. בני נוער ומבוגרים רבים מופנים ע”י האורתודנט לטיפול בדחיקת לשון אצל קלינאית תקשורת וזאת לפני או במקביל ליישור השיניים. בכל מקרה, מומלץ מאד לבצע את הטיפול בדחיקת לשון אצל קלינאית תקשורת לפני סיום הטיפול האורתודנטי בכדי למנוע מצב בו הלשון תמשיך לדחוף את השניים, ותוריד לטמיון את התוצאה המוצלחת של יישור השיניים. דחיקת לשון מופיעה גם בקרב מבוגרים רבים, לעיתים בגלל שהדחיקה הופיעה כבר בילדות ולא טופלה כראוי. גם מבוגרים אלו עוברים יישור שיניים, מטופלים בהצלחה בשילוב עבודה עם קלינאית תקשורת, כד לשפר את דחיקת הלשון.
טיפול בדחיקת לשון באמצעות אינויזליין
יישור השיניים השקוף אינויזליין פתח אפשרויות טיפול רבות של טיפול שמרני מוצלח ביותר במנשך הפתוח. היכולת לתכנן באופן דיגיטלי את הטיפול, הכולל הזזה מדויקת של השיניים, מאפשרת פתרון מצבים רבים של מנשך פתוח בטיפול אורתודונטי בלבד. יש לציין שבעבר היה צורך בשילוב של יישור שיניים עם ניתוח (אורתוכירורגיה).
טיפול אצל רופאי אף-אוזן-גרון
הרופאים בודקים את הבליעה ומערכת הנשימה ומטפלים בבעיות הפיזיולוגיות שגרמו למצב.
נכתב ע”י:
פרופ’ שמואל עיני בוגר הפקולטה (בהצטיינות) לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים משנת 1983. בוגר תוכנית ההתמחות באורתודונטיה בפקולטה לרפואת שיניים בבית החולים הדסה ירושלים ובעל תואר מוסמך במדעי רפואת השיניים (בהצטיינות) משנת 1994. כיום משמש כמנהל המחלקה ליישור שיניים במרכז הרפאי לגליל, נהריה. לשעבר יו”ר האגודה האורתודונטית בישראל, ויו”ר לשעבר של ועדת הבחינות של הועדה המקצועית לאורתודונטיה מטעם משרד הבריאות. בתפקידיו הקודמים היה מנהל ההתמחות ליישור שיניים בביה”ס ללימודי המשך בבי”ח רמב”ם בחיפה ומנהל המחלקה ליישור שיניים בבי”ח תל השומר.